Norweska Sałatka Rebekki

IMG_4918Moja przyjaciółka Rebekka, z którą dużo imprezowałam na poczatku mojej przygody w Londynie zrobiła tą sałatkę na swoje party urodzinowe i cieszyła się ona wielkim powodzeniem (sałatka oczywiscie). Jest to świetna i prosta potrawa, którą można zrobić jako przystawkę do potraw z grila, na lekki obiad czy też kolację. Powinna być gotowa w 20 minut i jako danie główne zaspokoi apetyt dwóch dorosłych osób.

Składniki na 2 porcje

500g młodych ziemniaków
1 cytryna
200g świeżego łososia
150g gęstej śmietanki
4 łyżki świeżego koperu
1 łyżka musztardy sarepskiej
3 szt drobno pokrojonej cebuli dymki
100g rzodkiewki pokrojonej w paseczki

1. Rozgrzej piekarnik do 180C-200C. Ugotuj ziemniaki w lekko osolonej wodzie (15 minut), odcedź i odstaw do ostudzenia.

2. W międzyczasie pokrój jedna połówkę cytryny na cieniutkie pasterki. Połóż łososia na papier do pieczenia, przypraw solą i pieprzem i ustaw plasterki cytryny na wierzch. Włóż do piekarnika na 12-15 minutes. Odłóż do ostudzenia.

3. Wymieszaj smietankę, koperek, musztardę oraz łyżkę soku z cytryny. Wymieszaj ziemniaki z cebulą, rzodkiewką i sosem. Podziel łososia na cząstki i połóż na sałatkę. Pokrop wszystko odrobiną cytryny tuż przed podaniem.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s