Roladki z grilowanych warzyw

IMG_4925

Te roladki to wspaniała przystawka – bardzo eleganka, lekka, zdrowa i do tego przepyszna. Ten przepis to jest wersja z magazynu delicious. Moja bratowa o tej porze roku zawsze organizuje ogrodowe przyjęcia i bardzo podobne danie (zawijane grilowane warzywa) króluje na stole za każdym razem. Muszę przyznać, że zawijanie ich wymaga wprawy i trzeba uważać żeby szczególnie bakłażan się nie rozgotował. Warte wysiłku. Podaje się w temperaturze pokojowej.

Jeszcze jedna sugestia – jeśli nie masz czasu na zawijanie, możesz pokroić warzywa na dość duże kawałki i wymieszać z sosem. Może nie wyglada tak wystrzałowo jak roladki, jednak smakuje wspaniale..

Skladniki na 12 roladek:

2 małe bakłażany
3 cukinie
50ml oliwy z oliwek
3 czerwone papryki
100g serku ricotta, można zastąpić naturalnym serkiem śmietankowym np. President
1 łyżka stołowa pesto
60g orzeszków piniowych

1. Paprykę podzielną na ćwiartki i włóż do nagrzanego do 200C piekarnika na 30 min (skórka ma byc lekko obsmalona). Jak wystygną obierz ze skórki.

2. Przetnij każdy bakłażan wzdłuż na 6 plastrów i cukinie na 4 plastry, przypraw solą (pomaga pozbyć się goryczy, którą charakteryzuje się bakłażan) i pieprzem. Posmaruj patelnię z rowkami oliwą i usmaż aż będą lekko brązowe. Odstaw do ostudzenia.

3. Wymieszaj serek ricotta i pesto. Weź plaster cukini i posmaruj małą iloscią serka z pesto, następnie plaster bakłażana posmarowany ricottą z pesto i na to plaster papryki. Wszystko zwiń w roladkę i umocuj wykałaczką. Powtóż tę czynność jeszcze 12 razy , bo tyle powinno być roladek.

4. Stostuj orzeszki piniowe na suchej patelni. Polej roladki odrobiną oliwy z oliwek, posyp orzeszkami i udekoruj listkami bazyli.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s