Beef bourguignon czyli Wołowina po Burgundzku

IMG_4959
Moja przyjaciółka Rakel podała to danie jako jedno z jej ulubionych potraw, ktore przypomina jej o domu rodzinnym i dlatego, że Francuzi lubią wino. Ja już niejednokrotnie jadłam tą potrawę jednak nie zdawałam sobie sprawy z ilości wina jaką sie używa do jej ugotowania. Alkohol z wina wyparowywuje w czasie gotowania wieć jest to danie, ktore dzieci również mogą jeść.
Orginalnie wołowina po Burgundzku była potrawą dla biednych – używano najtańszej części wołowiny, którą trzeba było gotować bardzo długo, żeby zmiękła i nadawała się do jedzenia.
Ponad trzy-godzinne gotowanie powoduje, ze mięso rozpływa sie w ustach a skarmelizowana cebula nadaje słodkosci tej potrawie. Przepyszne!

Składniki na 4 porcje
800g karkówki wołowej, pokrojonej w 2cm kostki
125g surowego boczku
350g cebuli pokrojonej w piórka
250g pieczarek
3 pokrojone ząbki czosnku
1 łyżka przecieru pomidorowego
3 łyżki smalcu
1 butelka wina czerwonego wytrawnego
2 listki laurowe
10 ziarenek ziela angielskiego
1 łyżka świeżego tymianku

1. Rozgrzej łyżkę smalcu na patelni, przypraw kawałki mięsa solą i pieprzem i obsmaż na rozgrzanym tłuszczu około 3 minut z każdej strony – aż mięso zbrązowieje. Dodaj wiecej tłuszczu jeśli zajdzie potrzeba i obsmażaj tylko kilka kawałków mięsa na raz – jeśli będzie za dużo wołowina się udusi a nie obsmaży. Odstaw obsmażone kawałki na osobny talerz.

2. Na tej samej patelni usmaż boczek, dodaj cebulę, czosnek i pieczarki obsmażając wszystko przez kilka minut. Dodaj przecier pomidorowy i wymieszaj i gotuj jeszcze przez kilka minut. Dodaj mięso razem z sokami które wypuściło. Zalej wszystko winem i doprowadź do wrzenia.

3. Nagrzej piekarnik do 150C (130C piekarnik z wiatrakiem). Przelej zawartość patelni do naczynia żaroodpornego z przykrywką. Włóż do piekarnika na 3 godziny. Jeśli po wyciągnięciu z piekarnika sos będzie za rzadki, odcedź zawartość i gotuj sam sos w garnku na wysokim ogniu przez 15 minut. Połącz wszystko, przypraw do smaku, dodaj świeżego tymianku i podawaj z ziemiakami z wody i fasolką szparagową.

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Beef bourguignon czyli Wołowina po Burgundzku

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s