Pesto

IMG_4996
Często jak kupuję świeżą bazylię to potrzebuję parę listków a z reszta niestety często ląduje w koszu. Najprostrzym i najsmaczniejszym chyba sposobem na wykorzystanie bazylii jest zrobienie pesto. Nic nie zastąpi smaku pesto ze świeżej bazylii (trzeba tylko być ostrożnym – moja siostra ostatnio przeczytała w Focus Historia, że Maria poczęła Jezusa wąchając bazylię  🙂 )

Pesto można przechowywać w lodówce do tygodnia, w zamrażarce około 4 miesięcy w zamkniętym pojemniku. Jeśli zdecydujemy się na zamrażanie wygodnie jest przelożyć pesto do pojemnika do robienia lodu, przykryć folią a gdy zamarznie włożyć kosteczki do woreczka foliowego i tak przechowywać w zamrażarce.  

http://www.bbcgoodfood.com/recipes/1507660/classic-pesto

Składniki na 250g

50g orzeszków piniowych
80g świeżej bazylii
50g parmezanu
150g oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku

Podgrzej suchą patelnię i stostuj orzeszki piniowe. Włóż do malaksera, dodaj bazylię, parmezan, czonek oraz oliwe, zmiksuj wszystko i gotowe. Przepyszne, świeże pesto, ktore będzie wybornie smakowało nawet z samym makaronem.

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Pesto

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s