Tartiflette – mniam!!!

IMG_4976

Rakel zarekomendowała tę potrawę i ja sobie pomyślałam – zrobię ją z ciekawości, ale raczej jej na mój blog ona nie trafi, ponieważ wydawała mi sie nie wystarczająco wyrafinowana – szczególnie na francuską kuchnię. Nie mogłam się bardziej mylić – to jest chyba jedna z najprostrzych, najsmaczniejszych i eleganckich potraw, ktore próbowałam. Przepis ten powinnien zawierać ser Reblochon jednakże jest on trudny do zdobycia poza Francją więc ja go zastąpiłam serem Brie obranym ze skórki.

Składniki na 4 osoby

800g ziemniaków, obranych i pokrojonych w plastry
250g boczku surowego, drobno pokrojonego
300g sera Brie bez skórki, pokrojony w kostkę
2 duże cebule, pokrojone w półksieżyce
300ml słodkiej tłustej śmietany, 30%
łyżka oleju

1. Nagrzej piekarnik do 180C, ziemniaki wrzucić do wrządku i podgotuj ok 5 minut, odcedzić i odstaww. Boczek podsmaż, aż bedzie chrupiący. Cebulę rownież podsmaż – do miękkości.

2.Do żaroodpornego naczynia ułóż warstwami plastry ziemniaków, cebuli, boczku i sera. Zalej wszystko śmietaną i włóż do nagrzanego piekarnika na ok 40 min.
IMG_4987

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s