Chili con carne

IMG_5013

Niestety nie znam nikogo ze stron, z któtych Chili con carne pochodzi, jednakże jest to tak klasyczna potrawa, że nie mogłam się oprzeć żeby ją zaprezentować – szczególnie, że moja wersja naprawdę cieszy się wielką popularnością wśród osób, które mają przyjemność ją spróbować. Niektórzy twierdzą, że ta potrawa pochodzi z Meksuku, inni z Teksasu, niemniej jednak to jest oficjalna potrawa teksańska i prawie każda rodzina w tym stanie U.S.A. twierdzi, że posiada orginalny przepis.
Jest to danie bardzo łatwe do zrobienia i bardzo „elastyczne” – niektórzy dodaja kukurydzy, papryki, selera naciowego czy innych warzyw, niektórzy zastępują fasolkę ziemniakami. Najlepiej to danie ugotować dzień przed podaniem, ponieważ sos przechodzi przyprawami dość długo i dopiero gdy wystygnie i zostanie odgrzana smakuje wybornie.

Składniki na 6 porcji

100g surowego boczku, drobno pokrojonego
2 średniej wielkości cebule
2 ząbki czosnku
500g dobrej jakości mielonego mięsa wołowego
kilka suszonych papryczek chili lub 2 łyżki przyprawy chilli
1 czubata łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
125ml czerwonego wina
400gpokrojonych pomidorów z puszki
400g czerwonej fasoli z puszki
1 czubata łyżka oregano
1/4 kostki rosołowej rozpuszczonej w 150ml wody
tabasco
sok z cyryny
3 łyżki oleju

1. Pokrój boczek w kostkę i podsmaż na patelni dopółki bedzie chrupiący. Odłóż na talerz.

2. Na tej samej patelni podsmaż uprzednio pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Gdy zmięknie odłóż na później.

3. Dodaj mieso i podsmażaj, ale na początku na wolnym ogniu rozdrabniając kawałki mięsa widelcem, gdy zacznie puszczać soki podwyższ temperaturę i smaż do momentu gdy bedzie suche. Dojaj chili i kmin rzymski i gotuj przez 1 minutę następnie dodaj podsmażony boczek, cebulę oraz wino. Pozwól żeby wino się wygotowało zanim dodasz pomidory oregano, łyżeczkę soli i kostkę rosołową.

4. Gotuj bez przykrywki przez 20-30 minut, aż sos zgęstnieje. Sprójuj i dodaj soli,pieprzu,tabasco i soku z cytryny do smaku.

IMG_5020

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s