Kanadyjskie naleśniki z bekonem i syropem klonowym

IMG_5027

To połączenie bekonu i naleśników wzbudziło we mnie mieszane uczucia gdy pierwszy raz za namową mojego męża rodziny zamówilam to danie na śniadanie. Okazało się jednak wspaniałą i przepyszną kombinacją. Nie jest to może najzdrowsze z dań, niemniej jednak warto spróbować i od czasu do czasu się nim delektować.
Chciałabym dodać, że czytając w internecie debaty na temat bekonu i boczku sama jestem troszkę zdezorientowana. Ja myślę, że do tej potrawy potrzebny jest bekon poprzerastany tłuszczem (może być wędzony). Załączam zdjęcia bekonu, o który mi chodzi przed smażeniem.

IMG_5005

Składniki na 4 porcje

150g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru pudru
1 jajko
200ml mleka
8 pastrów bekonu
syrop klonowy

1. Ułóż plastry bekonu na suchej patelni, postaw patelnię na bardzo mały ogień. Tłuszcz z bekonu ma sie wytapiać bardzo powoli i cały proces powinnien zająć nawet do 30min. Wtedy dopiero uzyskamy chrupiacy bekon, o ktory nam chodzi.

2. Przesiej mąkę do miski, dodaj proszek do pieczenia i cukier. Lekko ubij jajko, dodaj mleko i dalej lekko ubijaj. Wlewaj powoli do miski z mąką i wymieszaj dokładnie.

3. Przelej zawartość miski do dzbanka z dziubkiem i wlewaj na rozgrzaną patelnię. Naleśniki powinny mieć około 10cm średnicy.

4. Ustaw naleśniki w wieże, polej syropem klonowym i połóż usmażony chrupiący bekon na wierzchu. Gotowe!

Advertisements

Jedna uwaga do wpisu “Kanadyjskie naleśniki z bekonem i syropem klonowym

  1. Bardzo smaczne zdjęcie i dlatego na pewno zrobię te naleśniki, choć przyznam szczerze, że kombinacja syropu klonowego i bekonu jest dość zaskakująca.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s