Zapiekany kabaczek z sosem Amatriciana


IMG_5043Kabaczek jest zdrowym i plennym warzywem. Pamiętam jak rodzice mieli go na działce – mama nie wiedziała co ma z nim zrobić – podsmażała w panierce na obiad, robiła słoiki z octem (muszę przyznać, że nikt tego nie chciał jeść), oddawała znajomym…

Problem z kabaczkiem polega na tym, że jest on sam w sobie trochę bez smaku. Dlatego przepis, który znalazłam we wrześniowym miesieczniku Good Food, wydał mi się wspaniałym rozwiązaniem tego problemu.Włoski sos Amatriciana  jest lekko pikantny i świetnie się sprawdza w tej kompozycji. Orginalnie sos ten jest sosem do makaronów cieszacy sie ogromną popularnością we włoskiej kuchni.

Składniki na 3 osoby

1 duży kabaczek pokrojony na 6cm plastry
125g mozzarella, pokrojonego w kostkę
2 łyżki oliwy z oliwek
150g bekonu, drobno pokrojonego (orginalnie pancetta cubetti)
1 duża cebula, drobno pokrojona
2 ząbki czosnku, drobo pokrojone
dużą gałązkę świeżego tymianku
1 liść laurowy
szczypta cukru
2-3 łyżki octu z czerwonego wina (ja dodałam 2 łyżki octu spirytusowego)
2x400g pomidorów krojonych z puszki
250ml czerwonego wina
3 suszone papryczki chili lub szczyptę suszonych płatków chilli czy też odrobinę przyprawy chilli w proszku

1. Rozgrzej połowę tłuszczu na patelni i podsmaż bekon, aż zacznie się robić chrupiący. Dodaj czosnek, tymianek, liść laurowy i cukier. Podsmażaj, az cebula lekko zbrązowieje. Dodaj ocet, a po chwilce pomidory, wino i chili. Dopraw solą i gotuj na małym ogniu przez około 30 min – do momentu kiedy sos zgęstnieje.

2. W międzyczasie podgrzej piekarnik do 180C. Wyłyżeczkuj plastry kabaczka zostawiając troszkę miąższu na spodzie. Polej blaszkę oliwą, ustaw kabaczek i zapiekaj przez 30 min.

3. Włóż sos do wnętrza każdego plastra, przykryj folią aluminiową i zapiekaj przez kolejne 30 min. Po czym ściągnij folię i rozłóż mozzarellę na wierzchu każdego plastra i zapiekaj przez kolejne 10 min.

Ja podawałam to danie z ryżem, ale myślę że kus kus też by świetnie do tego pasował.

Jedna uwaga do wpisu “Zapiekany kabaczek z sosem Amatriciana

Dodaj komentarz