Francuska zupa cebulowa

IMG_5050

Francuska zupa cebulowa jest wspaniałym daniem samym w sobie. Szczególnie wspaniała na chłodniejsze dni. Można ją podawać następnego dnia ze świeżymi grzankami.

Ja się pierwszy raz spotkałam z tą zupką w Paryżu oczywiście – oczarowała mnie prostotą a zarazem wyrafinowaniem. Muszę przyznać, że próbowałam różnych przepisów, pozmieniałam parę rzeczy i według mnie to jest to!

Próbowałam znaleźć substytut sera Gruyere niestety bezskutecznie. Znalazłam jednak stronę, która pomoże wam zlokalizować najbliższy sklep, który sprzedaje ten ser:

To jest link do tego sklepu

Składniki na 6 porcji

850g cebuli, pokrojonej drobno w półksiężyce
3 łyżki oliwy z oliwek
5 ząbków czosnku, drobno pokrojonych
1 łyżeczka cukru brązowego
2 łyżki świeżego tymianku
2 łyżki mąki kukurydzianej
125ml Croft orinalnej sherry (lub 200ml białego wina)
1.5l bulionu z kurczaka
bagietka
200g sera Gruyere, drobno startego

1. Podgrzej oliwę w garnku z grubym dnem (bardzo ważne! cebula gdy smażona na np. patelni teflonowej nie skarmelizuje się tak wspaniale), dodaj cebulę i podsmażaj mieszając od czasu do czasu ok 15 minut. Dodaj czosnek, cukier i tymianek, skręć płomień i gotuj przez kolejne 30 min (lub gdy cebula zmieni kolor na złoto-brązowy) mieszając czasami. Załączm zdjęcie jak cebula powinna wyglądać gdy jest gotowa do dalszej obróbki.
IMG_5047
2. Dodaj sherry lub wina zeskrobując cebulę, która przywarła do spodu garnka. Dodaj bulion i gotuj kolejne 30 min na bardzo małym ogniu.

3. Pokrój bagietkę w plastry, zgriluj (można rownież posmarować z dwóch stron odrobiną masła i stostować na teflonowej patelni).

4. Wyłóż zupę do żaroodpornych miseczek, połóż plasterki bagietki na wierzchu i posyp serem Gruyere. Następnie włóż pod grill (lub do mocno nagrzanego piekarnika) na parę minut, aż ser się roztopi.
I gotowe!

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Francuska zupa cebulowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s