Francuski tost

IMG_5078
Bardzo ekskluzywna wersja smażonego chleba w jajku, które jadłam całe moje dziciństwo. Jest to wspaniałe a łatwe do przygotowania śniadanie. Ważne aby wszystkie składki masy wymieszać dokładnie (żeby gdy będziemy smażyć białko się nie oddzielało i nasz tost miał złoty kolor). Drugim ważnym elementem procesu smażenia jest nie dopuszczenie do spalenia masła – należy smażyć na średnim ogniu. Prawidłowo przygotowany francuski tost powinien być chrupiący na zewnątrz i miękki w środku. 

Warto użyć świeżo startego cynamonu i gałki muszkatołowej gdyż ptrzebować bedzimy tylko odrobinę tych przypraw i nasza potrawa bedzie aromatyczna i unikatowa. Gdy przygotowuję francuski tost dla dzieci zwykle zastępuję te przyprawy wanilią. W obu wersjach jest to fantastyczna i przesmaczna potrawa.

Składniki na 4 porcje

2 jajka
60ml mleka
1 łyżka cukru trzcinowego
szczypta cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
4 kromki chleba pszennego lub 8 pasterków białej bagietki
30g masła
syrop klonowy

1. Lekko ubij jajka z mlekiem, cukrem, cynamonem i gałką muszkatołową.

2. Podgrzej masło na patelni. Obtocz kromki chleba w masie i umieścić na rozgrzanej patelni. Uważaj żeby nie przepalić masła. Płomnień powinnien być średnio-mocny.

3. Podsmażaj tosty, aby były złotego koloru po obu stonach.

4. Podawaj z syropem klonowym lub owocami.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s