Hiszpański omlet czyli Tortilla de patatas

IMG_5108

Trzynaście lat temu wakacje spędziłam pracując w Hiszpani i jakie było moje zdziwienie gdy hiszpańczycy tam poznani zajadali sie omletem z ziemiakami w bagietce (bocadillo de tortilla). Sam omlet jest bardzo smaczny i można go jadać na ciepło jak i na zimno, podawać z sałatą, surówką, bagietką. Świetnie nadaje się na piknik czy do pracy, śniadanie czy kolację. Można urozmaicić nasz omlet i oddać chorizo czy czerwoną paprykę – przepis, który podaję jest na podstawowy hiszpański omlet.

Cały proces gotowania wymaga czsu i cierpliwości – nie jest to francuski omlet gdzie przygotowanie zajmuje 5 minut. Prawidłowo wykonany omlet będzie zarumieniony na zewnątrz lecz mokry w środku. Tutaj musimy poświęcić ok godziny, jednakże warto, ponieważ końcowy produkt to wspaniałe śniadanie, lunch czy kolacja. Pycha!

Składniki na 2 porcje

300g małych ziemniaków, pokrojonych w plastry
150g cebuli, pokrojonej w półksiężyce
5 jajek
kilka łyżek oliwy z oliwek

1. Patelnia, którą używamy powinna mieć średnicę nie większą niż 20cm (jeśli podwajamy składniki oczywiście bedziemy potrzebować większej patelni).  Rozgrzej 2 łyżki oliwy na patelni, osusz plasterki ziemniaków papierowym ręcznikiem i wyłóż razem z cebulą na rozgrzany tłuszcz. Wymieszaj aby cebula i ziemniaki pokryte były olejem, przykryj pokrywką i duś na małym ogniu przez ok 20min.

2. Rozbij jajka w dużej misce i wymieszaj widelcem. Gdy ziemniaki i cebula bedą gotowe, przełuż je do masy jajecznej i dobrze wymieszaj. Następnie przelej wszystko na patelnię i gotuj na bardzo małym ogniu, bez przykrywki  przez następne pół godziny.

3. Gdy jajko na wierzchu bedzie ścięte (po ok 25min) odwróć omlet i smaż jeszcze kilka minut i gotowe!

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s