Pulled pork – „porwana” wieprzowina

IMG_5128

Zanim zaczęłam wyszukiwać informacji na temat tej portawy byłam przekonana, że jest to część brytyjskiej kuchni – okazało się jednak, że to jest amerykański wynalazek. Mój mąż, który dobrych parę lat temu nie był jeszcze moim mężem zabrał mnie w niedzielny poranek do Shoreditch – trendy część Londynu, gdzie na śniadanie zarekomendował bułkę z wieprzowiną. Był to nowy smak, którego nigdy nie zapomnę.

Jest wiele sposobów wykonywania tej potrawy. Orginalnie jest to kawał mięsa grilowny bardzo powoli przez długi okres czasu na dymiacym się ognisku. Jeśli chodzi o przyprawy używane to też różnie z tym bywa. Oczywiście niewielu z nas ma możliwość rozpalenia ogniska w naszym ogródku i czas na obracanie sztuki mięsa przez godziny na ruszcie. Tak więc przepis, który podaję jest zmodernizowaną wersją orginału i przyprawy znacznie się różnią, ale efekt końcowy jest przepyszny.

Nazwa „porwana” bierze się ze sposobu podowania tej potrawy – już upieczone mięso, które rozpada się samo, rwie się na drobne kawałki i podaje ze świeżym pieczywem i sosem bbq czy sosem chili jeśli ktoś lubi pikantne potrawy. Zwykle to mięso rwie się na malutkie kawałeczki, ja jednak wolę duże części mięsa.

Przepis Simona Rimmer
IMG_5111

Składniki na 6-8 porcji

2kg karkówki bez kości
1 łyżka płatków chili
1 łyżka musztardy ziarnistej
sól i pieprz
200ml białego octu winnego
250ml cydru (można dostać w supermarkecie np. Tesco)
3 cebule
6 ząbków czosnku

1. Nagrzej piekarnik do 170C. Wmasuj chili, musztardę sól i pieprz w mięso.

2. Wysyp pokrojoną cebulkę i czosnek na blaszkę do pieczenia, ułóż mięso na wierzchu i polej cydrem i octem.

3. Nakryj papierem do pieczenia i okryj folią aluminiową. Zapiekaj w nagrzanym piekarniku przez 3 godziny. Następnie ściągnij folię i papier i zapiekaj przez kolejną godzinę.

Można jeść na ciepło lub zimno. Z resztek można zrobić curry z ryżem lub sos pomidorowy do makaronu. Załączę zdjęcia i przepisy wkrótce 🙂

Reklamy

2 uwagi do wpisu “Pulled pork – „porwana” wieprzowina

    • Elizo, cydr jest to gazowany napój alkoholowy zrobiony z jabłek. Ma lekko kwaskowaty smak, więc najlepiej go zastąpić białym wytrawnym winem wymieszanym z sokiem jabłkowym (pół na pół). Mam nadzieję, że wyjdzie pyszne! 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s