Szwedzkie klopsiki

IMG_5188

Bardzo smaczna potrawa, odbiegająca dość mocno od klopsików w sosie pomidorowym, które zwykle wita na naszych stołach. Caterine podała mi składniki na pulpeciki – tak jak robi jej mama, a sos robiłam z przepisu Jamiego Oliviera. Kombinacja przepyszna – troszkę słodkawy smak i składnik, który mnie bynajmniej zaskoczył, to zmielone ziele angielskie dodawane do mięsa nadaje aromatyczności tej potrawie.

Można zamrozić klopsiki a sos dorobić jak jest potrzebny. Podawaj z ziemniakami lub makaronem.

Składniki na 6 porcji

Klopsiki

300g mielonej wieprzowiny
300g mielonej wołowiny
80g bułki tartej
1 jajko
120ml mleka
1 mała cebula, pokrojona w drobną kosteczkę
1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
1 łyżka drobno pokrojonego koperku

Wymieszaj wszystkie składniki dokładnie, dopraw solą i pieprzem i formuj małe – wielkości orzecha włoskiego kuleczki. Smaż na rozgrzanym oleju, aż lekko brązowe.

Sos

300ml rosołu wołowego
60ml śmietanki
1/2 cytryny (jeśli jest bardzo soczysta użyj troszkę mniej)
duża łyżka dżemu z żurawiny lub pożeczki
1 łyżka mąki kukurydzianej

Włóż wszystkie składniki do garnka, zagotuj, rozpuść mąkę w odrobinie wody i wlej do garnka ciągle mieszając. Przecedź sos (aby resztki dżemu nie zostały w sosie). Włóż klopsiki do sosu i podawaj.

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Szwedzkie klopsiki

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s