Zupka jak minestone

IMG_5341

U nas w domu w poniedziałki zawsze królowała na stole pomidorówka z makaronem (resztki rosołu z niedzielnego obiadu). Zupa minestrone to jest taka w zasadzie pomidorówka tylko z dodanymi warzywami, które są w sezonie – zwykle fasola, cebula, seler naciowy, marchew i kapusta. Zamiast świeżeo wyłuskanej fasolki można użyć suszonej, trzeba ją jednak namoczyć przez noc i gotować w osobnym garnku przez około 2 godziny.

Bardzo prosta do zrobienia, smaczna, zdrowa i dzieci ją uwielbiają (bynajmniej moje). Polecam!

IMG_5310

Składniki na 4-6 porcji

1.5l rosołu wołowego lub z kury
100g fasolki świeżo wyłuskanej
200g fasolki szparagowej pokrojonej
200g marchwi pokrojonej w drobną kostkę
200g kapusty pokrojonej drobno
50g koncentratu pomidorowego
200g drobnego makaronu
100g cebuli
100g krakowskiej suchej lub innej wędzonej kiełbasy
sól, pieprz i papryka słodka

1. Wrzuć fasolkę i marchewkę na wrzący rosół. Gotuj na małym ogniu przez około 10 minut, po czym dodaj kapustę i fasolkę szparagową i gotuj przezkolejne 10 minut.

2. W miedzyczasie podsmaż drobno pokrojoną cebulę i kiełbasę na niewielkiej ilości tłuszczu.

3. Ugotuj makaron w osolonej wodzie.

4. Sprawdź czy warzywa są ugotowane, dodaj koncentrat, cebulę z mięsem i makaron, zamieszaj i dopraw do smaku solą pieprzem i papryką słodką.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s