Karmelizowane Figi z Camembert

IMG_5477
Świetny i prosty sposób na szybki – przygotowanie trwa dosłownie 5 minut – starter czy też deser dla wielbicieli sera. Kombinacja słodkości figi i miodu z aromatycznym tymiankiem i łagodnym maślanym smakiem ciepłego Camembert jest wprost niebiańska.

Podobno ser Camembert był pierwszy raz zrobiony w Normandi w 1791 roku przez Marie Harel, która dostała przepis na ten ser od mnicha, który przybył z Brie! Drewniane pudełko jednakże to wynalazek inżyniera M. Ridel z 1890 roku, które pozwalało na transport sera na duże odległości – szczególnie do Ameryki Północnej.

Składniki na 2 porcje

2 małe seki Camembert
4 figi
4 łyżki miodu
1 gałązka tymianku

1. Postaw sery na patelni z rowkami i podgrzewaj na małym ogniu – około 2 minuty z każdej strony.

2. Rozpuść miód na patelni dodając listki tymianku i figi. Podgrzewaj kilka minut pokrywając figi miodem.

3. Wyłóż ser delikatnie na talerz ułóż figi na wierzchu, polej resztką miodu z patelni i voila!!!

IMG_5488

Advertisements

Jedna uwaga do wpisu “Karmelizowane Figi z Camembert

  1. Pingback: Podsumowanie akcji figowej | Pink Hungry

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s