Lazania pierogowa ze Słoweni

IMG_5540

Jak zobaczyłam, że w Słoweni robi się w ten sposób pierogi bardzo się ucieszyłam, ponieważ bardzo lubię jeść pierogi natomiast nie bardzo lubię je robić ze względu na ilość mąki (czytaj: bałaganu).
Jest to bardzo prosty przepis i smakuje podobnie tak jak pierogi. Ja do farszu dodałam twarogu, bo w taki sposób się u nas w domu jada pierogi. Było pyszne szczególnie z maślanką i sałatką.

Składniki na 6 porcji

8 niegotowanych dużych płatów makaronu lasagne
cebula, pokrojona w kosteczkę
15g masła
500g ugotowanych ziemniaków
250g twarogu
100ml mleka
100g sera żółtego

1. Nagrzej piekarnik do 175°C.

2. Ugotuj płaty lasagne zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź, osusz ręcznikiem papierowym i posmaruj lekko olejem.

3. Na dużej patelni podsmażaj cebulę na maśle przez 5 minut, aż się lekko zeszkli.

4. Wymieszaj ugotowane ziemniaki z twarogiem, cebulką i mlekiem.

5. Umieść 2 płaty makaronu lasagne na dnie lekko nasmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego o wymiarach 23×23 cm. Przykryj 1/3 mieszanki ziemniaczanej. Na to połóż kolejne 2 płaty makaronu i powtóż tę czynność jesze 2 razy. Zakończ warstwą z pozostałych 2 płatów makaronu, a następnie posyp serem żółtym.

6. Zapiekaj w temperaturze 175°C przez 20 minut lub do czasu, kiedy potrawa zacznie bulgotać. Przed pokrojeniem pozostaw na 5 minut by lasagne przestygła.

IMG_5548

Advertisements

2 uwagi do wpisu “Lazania pierogowa ze Słoweni

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s