Wegetariański burger z cukinią i marchewką

IMG_5673

Super zdrowy substytut hamburgera. Bardzo prosty do zrobienia. Można wybrać inne przyprawy. Ja postawiłam na Daleki Wschód. Smak mi przypominał falafel więc myślę, że świetnie by się komponował z pitą.

Składniki na 4 burgery

puszka białej fasoli około 250g
1 cukinia
2 marchewki
1 cebula
3 ząbki czosnku
3 jajka
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka mielonej koleandry
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
pół łyżeczki mielonej kurkumy
2 łyżki drobno posiekanej świeżyej natki pietruszki i koleandry
4 łyżki oliwy z oliwek

1. Zetrzyj cukinię, marchew i cebulę na tarce. Dodaj odrobinę soli i odstaw na durszlaku na kilka minut.

2. Odcedź i opłucz fasolę po czym przełuż do miksera. Dodaj jajka, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i zioła.

3. Odciśnij sok z warzyw, połowę przełuż do miksera i zmiksuj wszystkie składniki. Resztę warzyw przełuż do miski.

4. Przełuż zawartość miksera do miski z warzywami i dokładnie wymieszaj.

5. Uformuj 4 burgery i smaż na oliwie.

6. Podawaj z surówką lub bułką jak na burgera przystało.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s