Fishcakes czyli kotleciki rybne ze zdrowym sosem tatarskim

IMG_5833

Piękno tych kotlecików rybnych polega na tym, że można użyć ryby świeżej, mrożonej lub resztek z obiadu. Mrożoną należy rozmrozić, a jeśli używamy resztek pominąć krok pierwszy. Tradycyjne angielskie kotleciki są smażone bez obtacznia w jajku i bułce tartej jednak ja osobiście wolę to zrobić, gdyż bardzo lubię chrupiącą skórkę, która powstaje dzięki temu procesowi.
Zwykle sos tatarski powstaje na bazie majonezu, mój natomiast jest na bazie jogurtu greckiego, który jest bardzo gęsty i smakuje wyśmienicie.

Składniki na 4-6 porcji

600g ryby (może być mieszana np. trochę łososia i białej ryby)
500g ziemniaków
300ml mleka
liść laurowy
kilka ziaren pieprzu
50g kaparów
sok z jednej limonki lub połowy cytryny
3 łyżki drobno pokrojonej natki pietruszki
2 jajka
150g bułki tartej
olej do smażenia

Składniki na sos tatarski

200g greckiego jogurtu naturalnego
30g kaparów
1 ogórek konserwowy drobno pokrojony
sok z połowy limonki
1 łyżeczka chrzanu
1 łyżka drobno pokrojonej natki pietruszki

1. Włóż rybę do garnka z mlekiem, pieprzem i liściem laurowym, doprowadź do wrzenia i gotuj powoli przez 10 minut.

2. Ugotuj obrane ziemniaki.

3. Odcedź ugotowaną rybę zachowując odrobinę wyaru. Odcedź ugotowane ziemnieki i rozgnieć dodając kilka łyżek wywaru.

4. Jak ryba i ziemniaki przestygną, podziel rybę na średniej wielkości cząstki, przełuż do miski i delikatnie wymieszj z ziemniakami, kaparami, natką pieruszki, sokiem z limonki, solą i pieprzem.

5. Formuj małe kotleciki (ja zrobiłam 12), obtocz w rozbełtanym jajku i bułce tartej i obsmażaj na rozgrzanym oleju.

6. Sos tatarski – wymieszaj wszystkie składniki i gotowe! Podawaj z kotlecikami rybnymi!

Reklamy

3 uwagi do wpisu “Fishcakes czyli kotleciki rybne ze zdrowym sosem tatarskim

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s