Meatloaf czyli klops z chudej wołowiny z pieczonymi ziemniakami

IMG_5859

Bardzo trudno jest znaleźć coś fajngo o tym klopsie na internecie, ponieważ gdy się wpisuje Meatloaf uzyskujemy ogrom informacji na temat muzyka, który wybrał sobie dość dziwne sceniczne imię. Nie bedziemy się jednak rozwodzić tutaj nad jego karierą.

Moja mama robi podobną potrawę, która nazywa sie „zając”, zrobiona jest z wieprzowiny i zwykle podawana na zimno na kanapki. Ja użyłam chudej wołowina, której wartość kaloryczna jest połowę mniejsza. Aby nie była sucha, bo jak wiadomo to się często zdarza z wołowiną dodałam chleb razowy namoczony w mleku. Ja nie używam foremki do chleba, gdyż w foremce mięso się dusi, a mnie chodzi o pieczenie, dlatego polecam wyłożyć mięso na blaszkę. Smakuje wyśmienicie na ciepło jak i na zimno. Przygotowanie zajmuje 10 minut i zapiekanie trwa godzinę. Gorąco polecam!

Składniki na 4 porcje

500g chudej mielonej wołowiny
2 kromki chleba razowego
150ml mleka
5 ząbków czosnku
1 łyżka koncentratu pomidorowego Pudliszki
1 łyżka listów świeżego tymianku
1 płaska łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
1 mała czerwona papryka drobno pokrojona

Składniki na sos

100g przecieru pomidorowego Pudliszki
100ml wrzącej wody
2 łyżki cukru trzcinowego ciemnego
1 łyżka octu winnego

Składniki na pieczone ziemniaki

400g ziemniaków obranych i pokrojonych na ćwiartki
50g smalcu
kilka gałązek świeżego rozmarynu

1. Nagrzej piekarnik do 200C. Wymieszaj wszystkie powyższe składniki na jednolitą masę, uformuj na kształt chleba i połóż na blaszkę wyłożoną folią aluminiową. Pozostaw w piekarniku na 30 minut.

2. W międzyczasie wymieszaj wszystkie składniki na sos i odstaw na później.

3. Pieczone ziemniaki: gotuj ziemniaki przez 5 min (od momentu wrzenia), odcedź, potrząśnij garnkiem (aby brzegi ziemniaków się „wzburzyły”). Włóż blaszkę ze smalcem do rozgrzanego do 200C piekarnika, poczekaj kiklka minut, aż się rozgrzeje (musi być bardzo gorący, gdyż to zapobiegnie wchłonięciu tłuszczu przez ziemniaki), po czym wyłóż ziemniaki i rozmaryn na blaszkę i obtocz w rozgrzanym smalcu. Ziemniaki będą się zapiekały około godziny. Co kilkanaście minut potrząsaj ziemniakami, aby się równomiernie upiekły.

4. Po 30 minutach wyciągnij mięso z piekarnika, polej połową sosu i zapiekaj przez kolejne pół godziny.

5. Podawaj z pieczonymi ziemniakiami, fasolką lub innym warzywem i resztą sosu pomidorowego.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s