Pappardelle z węgierskim paprykarzem z kurczaka

 IMG_5890

Paprykarz, ponieważ głównym składnikiem jest węgierska papryka, która jest słodsza w smaku niż zwykła słodka papryka. Niemniej jednak do wykonania tej potrawy świetnie się sprawdza zwykła papryka.
Można użyć udek z kurczaka, niektórzy uważają, że mają one wiecej smaku. Wersja, którą podaję jest troszkę mniej kaloryczna.
Prosta do wykonanie i fantastyczna w smaku. Mimo tego, że użyłam piersi z kurczaka do zrobienia tej potrawy mięso jest soczyste a sos po prostu wspaniały. Szkoda, że nie można „spróbować” zdjęcia, bo jest taka smaczna, że mama nadzieję, że zachęcę choć parę osób do jej zrobienia! Gorąco polecam!

Składniki na 4 porcje

600g piersi kurczaka pokrojonej na cząstki
2 łyżki mąki
20g masła
1 duża cebula drobno pokrojona
80ml przecieru pomidorowego Pudliszki
2 łyżki papryki słodkiej
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
1 liść laurowy
350ml wywaru z kurczaka
160ml kwaśnej śmietany

2 łyżki suszonej natki pietruszki
20g masła
400g pappardelle

1. Włóż masło do garnka z grubym dnem razem z pokrojoną cebulą. Podsmażaj na bardzo małym ogniu, aby nie zbrązowiała, ale była ugotowana.

2. W misce wymieszaj razem przecier pomidorowy Pudliszki, wywar z kurczka, paprykę słodką, liść laurowy, sól i cukier.

3. Oprusz mięso w mące z odrobiną z pieprzu.

4. Do garnka ze smażoną cebulą dodaj kurczaka i podsmażaj na średnim ogniu przez 2 minuty, następnie dodaj sos pomidorowy. Wymieszaj, doprowadź do wrzenia, przykryj i gotuj na małym ogniu przez 15 minut.

5. Odstaw na klika minut z ognia po czym dodaj śmietanę i dobrze wymieszaj.

6. Ugotuj makaron, przełóż odcedzony do miski z masłem i suszoną natką pietruszki, wymieszaj dokładnie i podawaj z ugotowanym paprykarzem.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s