Burger z soczewicy i pieczarek

IMG_5837

Proste, wegetariańskie, zaspokoją apetyt nawet mięsożercy. Zielona soczewica po ugotowaniu stała się „klejąca”. Z przypraw tylko dodałam sól i pieprz czarny, który świetnie pasuje do pieczarek. Można podawać z bułką lub sałatką. Polecam!

Składniki na 6 burgerów

250g zielonej soczewicy
350g pieczarek
1 cebula drobno pokrojona
2 ząbki czosnku
kromka chleba razowego
100ml mleka
sól i pieprz
olej do smażenia

1. Ugotuj soczewicę wg instrukcji na opakowaniu.

2. Podsmaż lekko cebulkę, pod koniec dodaj wyciśnięty czosnek.

3. W międzyczasie pokrój drobno pieczarki, pokrój chleb w małe kwadraciki i namocz w mleku.

4. Wymieszaj ugotowaną i odcedzoną soczewicę, cebulkę, pieczarki i odciśnięty z mleka chleb i wymieszaj wszystko dobrze. Dopraw solą i pieprzem i formuj kotleciki.

5. Obsmażaj z obu stron na rozgrzanym oleju .

IMG_5846

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s