Sałatka z tuńczykiem i orzo z twistem

IMG_5919

Ta sałatka miała być daniem makanowym polskim do akcji Durszlaka. Jednak po jej zrobieniu zdałam sobie sprawę, że obecność ananasa i sosu chili będzie mi dość trudno wytłumaczyć. A co wy myślicie?
Niemiej jednak jest to tak smaczna kombinacja, że gorąco polecam.

Składniki na 4 porcje

75g orzo
puszka kukurydzy
puszka tuńczka w oleju
150g świeżego ananasa
1/2 pora
4 łyżeczki słodkiego sosu chili
1 łyżka naturalnego jogurtu (najlepiej grekiego)

1. Ugotuj orzo wg przepisu na opakowaniu (około 15 minut). Odstaw do ostygnięcia.

2. Odcedź tuńczyka i kukurydzę, pokrój pora w cieniutkie krążki, pokrój ananasa w drobą kosteczkę.

3. Dodaj jogurt naturalny do makaronu, przypraw solą i pieprzem.

4. Można ustawić wieżę – wygąda bardzo efektownie, lub też wymieszać wszystkie składniki – smakuje wyśmienicie.

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Sałatka z tuńczykiem i orzo z twistem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s