Leniwe ukraińskie wareniki z sosem śliwkowym

IMG_5962

Leniwe wareniki to w zasadzie polskie leniwe pierogi. Czy to jest potrawa tradycyjnie ukraińska czy polska jest kwestią sporną. Ja nazywając je ukraińskimi warenikami kieruję się opowieściami mojej babci, która jako nastolatka po wojnie została przesiedlona z terenów Ukraińskich na zachód Polski. Według babci Julii pierogi leniwe były jednym z najczęściej wykonywanych dań w jej rodzinnym domu.
Może to być podane jako danie główne lub deser. Sos jest bardzo smaczny i można go podawać na ciepło czy też na zimno. Wareniki można podawać prosto z wody czy też ugotowane podsmażyć na maśle.

Składniki na 2 porcje

250g twarogu
1 jajko
2 łyżki cukru waniliowego
150g mąki pszennej
szczypta soli
2 łyżki masła

Składniki na sos

4 śliwki pokrojone na drobne kawałeczki
kilka łyżek miodu (ilość zależy od słodkości śliwek)
1/4 łyżeczki cynamonu

1. Zagotuj duży garnek wody. Oddziel żółtko od białka. Połącz twaróg, żółtko, cukier waniliowy i szczyptę soli i wymieszaj dobrze.

2. Ubij białko i dodaj do wymieszanej masy, następnie przesiewaj mąkę mieszając łyżką – dopóki ciasto przestanie się kleić. Możliwe, że bedzie potrzeba więcej (lub mniej) mąki – w zależności od wilgotności twarogu i wielkości jajek.

3. Wyłóż ciasto na stolnicę i podziel na 3 części, uformuj wałeczek i odcinaj kawałeczki. Wrzucaj na wrzątek partiami na około 2 minuty (do chwili wypłynięcia). Wyciągaj łyżką i okraszaj masłem.

4. Na sos – wrzucić wszystkie składniki do garnka i gotuj na malutkim ogniu dopóki ślwki nie zmiękną, podawaj z warenikami. Prostota – pychota!!!

IMG_5971

Advertisements

Jedna uwaga do wpisu “Leniwe ukraińskie wareniki z sosem śliwkowym

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s