Ziemniaki zapiekane – Hasselback

IMG_5940

Nie będę rozpisywała się na temat tego sposobu przygotowywania ziemniaków – są pyszne i łatwe do zrobienia. Smakują jak frytki, ale są dużo zdrowsze (do ich zrobienia używa się mniej tłuszczu; 2 ziemniaczki, czyli porcja, to około 190 kcal- mówię około, bo to zależy od wielkości ziemniaków).
Ja użyłam drewnianego patyczka do szaszłyków, aby nie przekroić ziemniaka, tylko go „nadkroić” (wbiłam patyczek wzdłuż dolnej części każdego ziemniaka; patyczki należy oczywiście wyciągnąć przed zapiekaniem).

Składniki na 4 porcje

8 dużych ziemniaków
30g masła
30g smalcu
4 łyżki Gruyere (może być parmezan)
natka pietruszki do ozdoby

1. Obierz ziemniaki i ponacinaj na 3 milimetrowe plasterki do 2/3 grubości ziemniaka.

2. Wyłóż ziemniaki na blaszkę do pieczenia smarując każdy ziemniak rozpuszczonym masłem i smalcem, rozdzielając płatki, aby tłuszcz tam też się dostał. Posyp solą i pieprzem.

3. Włóż do nagrzanego do 220°C piekarnika na 40 minut (kilka razy w ciągu tego czasu polej ziemniaki tłuszczem z blaszki, aby wierzch był również chrupiący). Po 40 minutach posyp ziemniaki serem i włóż do piekarnika na kolejne 10 minut.

4. Po wyjęciu posyp natką pietruszki i podawaj.

Reklamy

2 uwagi do wpisu “Ziemniaki zapiekane – Hasselback

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s