Polska przystawka z orzo, kiełbasą i oscypkiem

IMG_6025

Chciałam zrobić jakieś eleganckie danie z makaronem orzo. Smak podsmażonego oscypka, który jest naturalnie słony i wędzony, świetnie się komponuje ze smakiem orzo z sosem szczypiorkowym. Zamiast sosu można użyć po prostu majonezu wymieszanego ze szczypiorkiem.
Jeszcze tylko dodam, że orzo wymawia się O-R-Z-O, czyli mówimy „r” i „z” jako dwie osobne głoski 🙂

Składniki na 4 porcje

1 oscypek
2 buraczki w occie pokrojone w kosteczkę
4 jajka
4 małe kabanoski
200g makaronu orzo

Składniki na sos szczypiorkowy

1 cebula
2 ząbki czosnku
4 łyżki białego wina
4 łyżki wody
1 łyżka oleju
120ml słodkiej śmietanki
4 łyżki drono pokrojonego szczypiorku

1. Ugotuj makaron. Zrób sos – podsmażaj cebulę na łyżce oleju na małym ogniu, aby się nie zarumieniła. Kiedy zmięknie dodaj wyciśnięty czosnek, następnie wino i wodę, i gotuj pod przykryciem kilka minut (znów na bardzo małym ogniu). Dodaj śmietanę i gotuj przez chwilkę. Przełóż do blendera i zmiksuj.

2. Wymieszaj sos z ugotowanym makaronem i odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce.

3. Ugotuj jajka na półmiękko (5-6 minut od momentu zawrzenia wody po dodaniu jajek). W międzyczasie ponacinaj kabanosy i podziel każdy na 5 kawałków. Pokrój oscypek na około 1 cm plastry.

4. Podsmaż kabanosy i oscypek. Obierz jajka i pokrój na ćwiartki.

5. Dodaj szczypiorek do makaronu i wymieszaj. Ustaw na talerzu wieżę z makaronu, na to plaster smażonego oscypka i kawałki buraczka. W około ułóż kawałki jajka i podsmażone kabanosy.

IMG_6012

Advertisements

4 uwagi do wpisu “Polska przystawka z orzo, kiełbasą i oscypkiem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s