Zupa krem z zielonego groszku z miętą

IMG_6085
Kolejna pyszna, świeża, zdrowa i łatwa do wykonania zupa krem. Zrobienie tej zupy zajmnie ci nie całe pół godziny, więc gorąco polecam.

Składniki na 4 porcje

1l bulionu warzywnego lub z kurczaka
400g groszku zielonego mrożonego
2 obrane i drobno pokrojone ziemniaki
1 łyżka oliwy z oliwek
1 cebula drobno pokrojona
2 ząbki czosnku
2 łyżki pokrojonej świeżej mięty
4 łyżki śmietany

1. Wrzuć ziemniki do bulionu i gotuj około 15 minut.

2. W międzyczasie podsmaż cebulę z czosnkiem.

3. Po 15 minutach dodaj podsmażoną cebulę oraz groszek do gotującego się bulionu. Gotuj kolejne 10 minut.

4. Dodaj miętę, wymieszaj, przełóż do blendera i zmiksuj.

5. Dopraw solą i pieprzem, podawaj ze śmietaną.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s