Zupa krem z pora i ziemniaków

IMG_6109Jest to zupa, którą można jeść na ciepło w chłodne dni jak i na zimno w upalne dni. Tadycyjnie por powinno się podsmażać a ziemniaki gotować, ale wg mnie to strata czasu i patelni (trzeba też ją później umyć :))

Myślę, że nie muszę za bardzo zachęcać do zrobienia tej zupki – jest pyszna i szybka do zrobienia – czego więcej można chcieć? 

Składniki na 6 porcji

1l rosołu
500g pokrojonego pora
200g ziemniaków
2 pokrojone gałązki selera naciowego
kilka anchovies
6 łyżek kwaśnej śmietany

1. Obierz ziemniaki i pokrój w drobną kostkę. Wrzuć do gotującego się rosołu i gotój 15 minut.

2. Dodaj seler i por i gotuj przez kolejne 15 minut.

3. Dodaj anchovies i przełóż do blendera.

4. Zblenduj i dopraw solą i pieprzem.

5. Podawaj z łyżką śmietany w każdym talerzu.

IMG_6093

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s