Czekoladowo-malinowe cupcakes – 4pp

IMG_6216

Dzięki owocom te cupcakes są wilgotne w środku i zdrowsze. Mój czteroletni synek zawsze mi pomaga je robić, więc można się domyślić jak bajecznie proste i szybkie są one do zrobienia. Do tego jeszcze smakują wyśmnienicie.
Jest to przepis z Weight Watchers strony internetowej. Jedyną rzeczą, którą zmieniłam była zamiana niskokalorycznego smarowidła na masło, czego rezultatem był dodatkowy pro punkt. Według mnie ta zamniana była warta tego punktu, jakoże ilość dodatków w takowym smarowidle jest przerażająca, a i smak też się poprawił. Więc też zachęcam was do tej zamiany.

Składniki na 12 cupcakes

100g mąki
15g kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
100g masła o temperaturze pokojowej
100g cukru
2 jajka
60g malin (mogą być mrożone)

Składniki na masę

100g serka twarogowego półtłustego
2 łyżeczki cukru pudru
12 całych malin

1. Włóż wszystkie składniki (oprócz malin) do miski i ubijaj łyżką drewnianą przez 2 minuty.

2. Jeśli używasz mrożone maliny pokrusz je i dodaj do masy (świeże maliny dobrze jest drobno pokroić). Wszystko dokładnie wymieszaj i przełóż do foremek na cupcakes wyścielonych papierem.

3. Włoż do nagrzanego do 160C piekarnika i sprawdź po 20-22 minutach czy już są gotowe. Odstaw do ostygnięcia.

4. Na masę – wymieszaj serek z cukrem pudrem i nakładaj na ostudzone cupcakes dekorując je malinką.

IMG_6227

Advertisements

2 uwagi do wpisu “Czekoladowo-malinowe cupcakes – 4pp

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s