Zapiekane warzywa – 3pp

IMG_6242

Znów przepis na zapiekane warzywa – tym razem zdrowy, bo tylko 3 pro punkty. Zmodyfikowany przepis ze strony WW. My jedliśmy to danie z beefburgerem (oczywiście bez bułki). Wspaniale smaczne i sycące! Można użyć innych warzyw lub dodać ulubione np. papryka, pieczarki, cebula czy też ugotowane al dente brokuły, kalafior lub marchewkę.

Składniki na 4 porcje

1 oberżyna pokrojona w cieńkie plastry
2 cukinie pokrojone w plastry
4 ząbki czosnku
500ml passata
1 łyżeczka ziół prowansalskich
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki drobno startego parmeznu
120g mozzarelli pokrojonej w kostkę

1. Nagrzej piekarnik do 180C. Spryskaj blaszki olejem, ułóż plastry warzyw jenowarstwowo, spryskaj olejem i posyp odrobiną soli i włóż do nagrzanego piekarnika, aż warzywa będą miękkie.

2. Przełóż passatę do garnka, dodaj zioła, wyciśnięty czosnek, dopraw solą i pieprzem i doprowadź do wrzenia.

3. Przygotuj żaroodporne naczynie, układaj warstwy warzyw i gorącej pasaty. Na wierzchu posyp mozarrellą i bułką tartą wymieszaną z parmezanem. Zapiekaj przez około 20 minut.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s