Dżem (galaretka) z pigwy

IMG_6294

Pigwa jest bardzo dziwny owocem – wygląda jak gruszko-cytryna. Nie da się jej zjeść na surowo, gdyż jest twarda i gorzka jednakże ugotowana smakuje wprost wspaniale i do tego zmienia kolor na piękny rubinowy. Pigwy mają dużo pektyn dlatego łatwo zrobić galaretkę bez dodatku środków żelujących. 

Do swojej galaretki ja dodałam kilka goździków oraz mniejszą ilość cukru niż rekomendowana gdziekolwiek na necie. Świetnie nadaje się do serwowania z wędlinami, serem czy też do bułeczek na słodko. W zawekowanych skłoikach można przechowywać nawet do 2 lat.

Składniki na kilka słoiczków:

1.3kg pigwy
1l wody
300g cukru
1 cytryna
kilka goździków

1. Pokrój dobrze umytą pigwę na kawałki (jeśli chcesz z miąższu można zrobić dżem – wytnij także gniazda pestkowe – przepis na dżem dodam wkrótce).

2. Zlej pigwę wodą dodaj sok z cytryny i gotuj około 40 minut.

3. Poduś owoce tłuczkiem do ziemniaków. Przelej zawartość garnka na sito ustawione na drugim garnku i pozostaw na kilka godzin.

4. Do uzyskanego soku dodaj goździki i cukier i gotuj, aż do momentu kiedy po wylaniu odrobiny na zimny talerzyk galaretka się zetnie.

5. Przelej do wysterylizowanych słoiczków i zamknij.

IMG_6282

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s