Prawie Cornish Pasty

IMG_6266

„Prawie”, bo Cornish Pasty powinna być zrobiona w Kornwalii, a moja została zrobiona w Nantwich. Druga sprawa to mięso powinno być surowe a ja przygotowałam farsz wcześniej. Niemniej jednak smakowało wyśmnienicie i bardzo podobnie do orginału.

Składniki na 4 sztuki

200g chudej mielonej wołowiny
1 marchewka
2 ziemniaki
1 cebula
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 jajko
200g ciasta kruchego

1. Podsmaż mięso z cebulą.

2. Ugotuj drobno pokrojoną marchew i ziemniaki w lekko osolonej wodzie (około 10 minut).

3. Rozmieszaj przecier pomidorowy w 1/4 szklance wrzątku i wlej do mięsa razem z odcedzonymi ziemiakiami z marchewką i gotuj kolejne 10 minut aby sos odparował. Dopraw solą i pieprzem.

4. Podziel ciasto na 4 części. Ukształtuj każdy w kulkę i rozwałkuj aby uzyskać kształt koła.

5. Wyłóż farsz na ciasto (unikająć nadmiernej ilości sosu) i zamknij tak jak pierogi.6. Posmaruj pierogi rozbełtanym jajkiem i włóż do nagrzanego do 180C piekarnika na 20-30 minut.

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Prawie Cornish Pasty

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s