Victoria sandwich cake

IMG_6359

Bardzo szybkie do zrobienia – w pół godziny można mieć już to ciasto gotowe. Bardzo ważna sprawa aby wszystkich składników nie mieszać za długo – tylko do momentu kiedy masa zrobi się kremowa. Następnym „tipem” jest dobra temperatura piekarnika – 160C dla piekarników z wiatrakiem oraz 180C dla zwykłych. Jeśli temperatura bedzie za wysoka zrobi nam się zakalec. Należy użyć dwóch okrągłych foremek o średnicy 18cm, aby można było upieć dwa ciasta jednocześnie. Spód foremek należy wyłożyć papierem pergaminowym – przyłóż formę do papieru i obrysuj spód na papierze i wytnij (aby wielkość wyciętego kręgu była taka sama jak wielkość spodu foremki).
Te porady jak i przepis jest wg Mary Berry – wspaniałej kobiety i bardzo doświadczonego piekarza.

Składniki na 8 porcji

175g masła o temperaturze pokojowej
3 jajka
175g mąki pszennej
175g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia

4 łyżki dżemu (ja użyłam mojej galaretki pigwowej)
100ml śmietanki nadającej się do ubijania

IMG_6364

1. Wszystkie składniki na masę umieść w misce. Ubijaj mikserem elektrycznym dopóki wszystkie składniki się dobrze wymieszają a masa zrobi się kremowa (około 2 minuty).

2. Podziel masę na 2 równe częsci i przełóż do foremek wyłożonych papierem i posmarowanych masłem.

3. Włóż do nagrzanego do 160C-180C piekarnika na około 25 minut (aż ciasto będzie lekko brązowe i boki będą odchodziły od foremki).

4. Wyciągnij z foremek i pozostaw do ostudzenia. Następnie posmaruj jeden placek dżemem oraz ubitą śmietaną, przykryj drugim plackiem i posyp na wierchu cukrem pudrem. Muszę przyznać, że smakuje nawet lepiej następnego dnia.

Advertisements

3 uwagi do wpisu “Victoria sandwich cake

  1. Ciasto wygląda wspaniale, ale niestety Pan Doktor powiedział, że masło podnosi cholesterol i zabronił go jadać nawet w ciastach. Jest jakaś magiczna metoda, żeby zamienić masło na olej rzepakowy, który ponoć cholesterol obniża? 😉

    • Na pewno można zamienić masło na olej, ale niestety nie wiedziałabym w jakich ilościach. Znalazłam jednaże inny przepis na sponge cake, który nie zawiera masła. Wypróbuję go jutro i wyślę przepis – jeśli bedzie smaczny oczywiście 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s