Lemon curd

IMG_6386

Lemon curd czyli masa cytrynowa, która nadaje się do ciasta jak i na tost. Można kupić, ale bardzo łatwo zrobić i do tego można przechowywać kilka tygodni w lodówce. Przepis wg niezawodnej Delii Smith. Dobry powód do zrobienia curd samemu to możliowść kontrolowania „cytrynowości” – ja na przykład nie dodałam skórki z cytryny, bo moje dzieci nie lubią zbyt kwaskowych potraw.

Składniki na jeden słoiczek

2 jajka
175g cukru trzcinowego
sok i starta skórka z 2 cytryn
112g masła o temperaturze pokojowej pokrojonego w drobną kosteczkę
1 łyżeczka mąki kukurydzianej

1. Ubijaj jajka w średniej wielkości misce. Następnie ustaw tę miskę na garnek z gotującą się wodą. Dodaj resztkę składników i ubijaj, aż masa zgęstnieje (około 8 minut).

2. Skręć gaz i zostaw miskę na garnku ciągle mieszając przez kolejną minutę. Następnie przelej do wysteralizowanego słoika i przechowuj w lodówce przez nawet kilka tygodni.

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Lemon curd

  1. Pingback: Trzy “skinny” babki | Smaczni Przyjaciele

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s