Trzy „skinny” babki

IMG_6390

Tutaj chciałam pokazać jak łatwo można z jednej masy zrobić kilka różnych babek. Ta wersja jest niskotłuszczowa więc dlatego „skinny”. Każda babeczka przed ozdobieniem ma 130kcal więc jak na ciasto to nie najgorzej. Jest puszysta i nie za słodka dlatego masy, które proponuję świetnie uzupełniają te babki.
Przepis na ciasto wzięłam z BBC Good Food.

Składniki na 16 babek

175g mąki
25g mielonych migdałów
2 łyżeczki proszku do pieczenia
140g cukru trzcinowego
2 jajka
2 łyżki oleju
175g jogurtu naturalnego
25g roztopionego masła
sok i starta skórka z połówki cytryny
1 łyżka kakao

6 łyżeczek dżemu (ja użyłam galaretki z pigwy)
5 łyżek lemon curd (przepis tutaj)
5 łyżek polewy czekoladowej

1. Na polewę czekoladową włóż 50g masła, 3 łyżki cukru, 1 łyżkę kakao i jedną łyżkę wody do garnka, doprowadź do wrzenia i odstaw na później.

2. Włóż 4 pierwsze składniki do miski i wymieszaj (suche składniki). W drugiej misce ubij jajka i dodaj kolejne 3 składniki lekko ubijając.

3. Przelej zawartość drugiej miski do suchych składników i wymieszaj dokładnie łyżką drewnianą.

4. Wyłóż 1/3 masy do foremek na cupcakes wyłożonej papierkami i wypełniając je tylko do połowy.
Podziel resztę masę na pół – do jednej dodaj cytrynę, do drugiej kakao, wymieszaj i wykładaj foremek jak powyżej opisane.

5. Piecz w nagrzanym do 180C piekarniku przez około 20 minut.

6. Po ostudzeniu wyciągnij z papierków przewróć „do góry nogami”, przekrój na pół i posmaruj czekoladowe babki czekoladą, cytrynowe – lemon curd a zwykłe dżemem. Zamknij i posmaruj trochę na wierzchu.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s