Bangers and mash

IMG_6493

Bangers and mash czyli kiełbaski z puree ziemniaczanym. To jest tradycyjne angielskie danie, które jest wspaniałe w swojej prostocie. Ja oczywiście wykorzystałam angielskie wieprzowe kiełbaski (kupione od rzeźnika ma się rozumnieć), ale polskie też się świetnie do tego dania nadają, szczególnie że my jako naród lubimy wędzone mięsko. Sos z którym to się jada to onion gravy czyli sos cebulowy.

Składniki na 4 porcje

4-6 kiełbasek (około 100g każda)
2 cebule pokrojone w półksiężyce
2 łyżki Worcester Sauce
1 kostka rosołowa rozpuszczonej w 500ml wrzącej wody
2 łyżeczki musztardy sarepskiej
800g ziemniaków obranych i pokrojonych
100ml mleka (można użyć śmietany)

1. Rozgrzej piekarnik do 200C. Ułóż na blaszce cebulę, następnie ponadkrajane kiełbaski. Włóż do piekarnika i zapiekaj przez 15 minut.

2. Włóż ziemniaki do osolonej wody i ugotuj.

3. Wyciągnij blaszkę z piekarnika. Wyłóż kiełbaski, przemieszaj cebulę, ułóż kiełbaski na wierzchu drugą stroną „do góry” i włóż do piekarnika na kolejne 10 minut.

4. Wyciągnij kiełbasę i przełóż do żaroodpornego naczynia i włóż do wyłączonego już, ale ciągle gorącego piekarnika. Do cebuli wlej wodę z kostką i zeskrob wszystkie resztki z dna blaszki. Przelej do garnka, dodaj Worcester sos i musztardę i gotuj przez 10 około minut.

5. Odcedź ugotowane ziemniaki i poduś dodając mleka (tyle ile potrzeba, aby uzyskać konsystencję puree.

6. Sos można zmiksować blenderem i przecedzić przez sitko, aby pozbyć się grudek, ale nie jest to konieczne.

Podawaj kiełbaski i ziemniaki polane sosem z porcją zielonych warzyw.

IMG_6476

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s