Zupa krem z marchewki z kolendrą

IMG_6567

Rozgrzewająca, pełna smaku i przypraw zupa krem z marchwi w dwóch wersjach. Jedna dla mnie 1 Pro Punkt a druga dla męża. Wspaniale smakuje ze świeżym pieczywem czy też bez niczego. Jak większość zup krem bardzo prosta do zrobienia. Charakteru marchewce nadają przyprawy – kmin rzymski, kolendra w proszku i świeża oraz kurkuma. Wspaniała kombinacja w niewielkich ilościach podkreśla smak zupy bez dominowania potrawy. Ja muszę przyznać, że ze świeżą kolendrą nie lubiłam się przez długi okres czasu, ale myślę, że z tym ziołem jest tak jak z oliwkami – trzeba próbować dużą ilość razy, aby w końcu się w nich zakochać. I tak właśnie było w moim przypadku z kolendrą – uwielbiam jej smak i dodaję do sałatek i sosów bardzo często.

Składniki na 4 porcje

1l rosołu
600g marchwii – obranej i pokrojonej w kostkę
1 cebula – obrana i pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka masła
1 płaska łyżeczka kolendry
1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki kurkumy

2 łyżki świeżej kolendry drobno pokrojonej
4 łyżki geckiego jogurtu naturalnego (lub śmietany – wersja dla męża)
4 plasterki bekonu pokrojonego w plasterki

1. Wrzucić marchew do rosołu i gotuj około 15 minut.

2. W międzyczasie cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek zeszklij na łyżeczce masła,po czym dodaj przyprawy i podsmażaj jeszcze minutę lub dwie (ten proces pozwala wydobyć wspaniały aromat z przypraw).

3. Dodaj cebulę z przyprawami do gotującej się marchwii i gotuj kolejne 5 minut.

4. Przełóż zupę do blendera, dodaj pokrojoną kolendrę i zmiksuj.

5. Podawaj z jogurtem naturalnym lub śmietaną i przysmażonym bekonem jeśli sobie możesz na to pozwolić 🙂

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s