Pierniczki w czekoladzie

IMG_6617

Wspaniały przepis na pierniczki, naprawdę smaczne, korzenne i do tego miękkie. Nie są zbyt słodkie więc polewa czekoladowa świetnie do nich pasuje. Mimo tego, że są dość pracochłonne i trzeba je robić „na raty” naprawdę warto – pięknie wyglądać bedą na choince a i dzieci mogą się nimi spokojnie zajadać, gdyż nie zawierają żadnych konserwantów. Tutaj możecie znaleźć orginalny przepis, ja zmniejszyłam ilość składników o połowę oraz zamiast glazury czekoladowej użyłam po prostu gorzkiej czekolady.

Składniki na pierniczki:

500g mąki
4 żółtka
2 białka
3/4 szklanki cukru
2 łyżki kakao
100ml gęstej śmietany
2 łyżeczki sody
20g przyprawy piernikowej
125g masła
200g miodu

200g gorzkiej czekolady na polewę czekoladową

IMG_6630

1. Miód zagotuj z przyprawą piernikową, zdejmij z ognia, włóż masło i poczekaj do momentu aż się rozpuści i wystygnie.

2. Sodę dodaj do śmietany, wymieszaj i odstaw aż zwiększy swoją objętość.

3. Białka z cukrem ubij na pianę, potem dalej ubijając dodawaj po kolei żółtka.

4. W osobnej misce wymieszaj kakao z mąką, przelej do nich ubite jajka i delikatnie wymieszaj, dodaj miód z masłem, wymieszaj, na koniec dodaj śmietanę z sodą i połącz na jednolite ciasto (będzie dosyć rzadkie).

5. Tak przygotowane ciasto przykryj ściereczką i odstaw w chłodne miejsce na całą dobę (w tym czasie ciasto zgęstnieje).

6. Po upływie 24 godzin możesz przystąpić do pieczenia. Ciasto wyjmij z miski na posypaną mąką stolnicę i rozwałkuj na grubość około 3-5mm (im grubiej rozwałkujemy tym większe pierniczki nam wyrosną) i wycinaj ciastka mocno podsypując mąką.

7. Pierniki przełóż na wyłożoną papierem blachę (zachowując odstępy, bo sporo urosną). Piecz około 10 minut w temperaturze 180°C. Studź na kratce.

8. Tak przygotowane pierniki zaraz po upieczeniu są jeszcze miękkie, później twardnieją i z czasem nabierają wilgoci. W szczelnie zamkniętym słoju można przechowywać nawet do miesiąca.

9. Czekoladę połam na kosteczki, wrzuć do miski i ustaw na garnku bardzo wolno gotującej się wody (nie mieszaj, bo wtedy czekolada może się zwarzyć). Zanużaj pierniczki w czekoladzie, posyp dekoracjami nadającymi się do jedzenia i odstaw, aż czekolada zastygnie.

IMG_6631

Reklamy

3 uwagi do wpisu “Pierniczki w czekoladzie

  1. Pingback: Pierniczki lukrem | Smaczni Przyjaciele

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s