Bułeczki drożdżowe z twarogiem

IMG_6616
Pierwszy raz ciasto drożdżowe mi wyszło i było pyszne! Więc od dzisiaj na naszym stole już bedzie gościć częściej. Może nawet pokuszę się na zrobienie chleba na drożdżach 🙂 Dość czasochłonne, bo samo wyrośnięcie ciasta zajmuje sporo czasu, ale zapach jaki roznosi się po domu podczas pieczenia jest niesamowity. Wspaniałe są te bułeczki z serem! Gorąco polecam!
Orginalny przepis można znaleźć tutaj.

Składniki na 12-14 bułeczek

400g mąki pszennej
50g stopionego, schłodzonego masła
100g cukru
25g drożdży
3/4 szklanki ciepłego mleka
1 jajo

Nadzienie serowe

400 g twarogu
1 łyżeczka cukru waniliowego
3 łyżki cukru
1 żółtko
garstka rodzynek

1. Do miseczki wkrusz drożdże, posyp łyżeczką cukru i łyżką mąki i zalej ciepłym mlekiem. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut.

2. Przesiej mąkę do dużej miski zrób dołek i wlej wyrośnięty rozczyn, dodaj cukier, masło, jajko i wyrabiaj ciasto. Tak wyrobione ciasto przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce i czekaj aż podwoi swoją objętość (ja czekałam półtorej godziny).

3. W międzyczasie wymieszaj składniki masy serowej.

4. Ciasto po wyrośnięciu rozwałkuj na prostokąt około 50x30cm, posmaruj masą serową, zwiń w rulonik wzdłuż dłuższego boku i pokruj na 12-14 plasterków, układaj na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz około 20 minut w temperaturze 180C.

IMG_6601

Advertisements

2 uwagi do wpisu “Bułeczki drożdżowe z twarogiem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s