Likier czelodowo kawowy

IMG_6708

Ten likier jest zrobiony na bazie whisky, której się w zasadzie u nas w domu nie pija także mamy jej spory zapas. Postanowiłam więc zrobić likier, który kobietki chętnie popijają w święta. Można go przechowywać w wysterylizowanych butelkach nawet do dwóch miesięcy (wątpię, że mój doczeka się tego terminu 🙂
Można ten liker przelać w mniejsze buteleczki i podarować jako prezent.
Przepis pochodzi z BBC Food strony internetowej.

Składniki na 1L likieru

250ml słodkiej śmietanki
400g mleka skondensowanego
350ml whiskey
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozupuszonej w łyżce wrzątku
3 łyżki sosu czekoladowego (może być Dr Oetker do lodów)
1 łyżeczka esensji migdałowej
1 łyżeczka esensji waniliowej

1. Wysterylizuj butelki – zalej wrzątkiem, wylej wodę po kilku minutach i włóż do nagrzanego do 160C piekarnika, aby wyschły – 10-15 minut.

2. Wlej wszystkie składniki do blendera i miksuj, aż się wszystko dobrze wymiesza. Dodaj więcej esencji kawowej lub czekolady – do smaku.

3. Przelej do wysterylizowanch butelek i zamknij szczelnie. Przechowuj w lodówce. Wstrząśnij przed podaniem.

Reklamy

4 uwagi do wpisu “Likier czelodowo kawowy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s