Picalilli czyli warzywa w occie z przyprawami w słoikach

IMG_6743

Świetna mieszanka przypraw i octu bardzo dobrze pasuje do drobno pokrojonych warzyw. Bardzo nietypowa według mnie mieszanka warzyw, ale sprawdza się wyśmienicie. W zawekowanych słoiczkach picalilli przechowywać nawet do roku. Nadaje się do jedzenia na kanapki, z wędlinami czy też serami, jak również z mięsiwami. Naprawdę warto spróbować – coś innego i do tego warzywa z których to się robi dostępne są cały rok w supermarketach!
Przepis z małymi zmianami pochodzi z River Cottage.

Składniki na 6 słoiczków (340ml)

2.5kg warzyw drobno pokrojonych (wybierz 5 z: kalafior, brokuły, cukinia, cebula, papryka, marchewka, zielona fasolka, mrożona kukurydza, zielone pomidory)
100g soli morskiej
50g mąki kukurydzianej
20g kurkuma
20g proszku musztardowego
20g imbiru mielonego
2 łyżeczki kminu rzymskiego
2 łyżeczki mielonej kolendry
1L octu z cydru
300g cukru
100g miodu

1. Warzywa umieść w dużej misce, zasyp solą i wymieszaj. Pozostaw pod przykryciem na conajmniej 12 godzin.

2. Wypłucz warzywa i pozostaw na durszlaku aż dobrze dobrze odciekną.

3. Wymieszaj wszystkie przyprawy oraz mąkę w miseczce i zalej 100ml octu i wymieszaj ponownie na głdadką masę.

4. W dużym garnku umieść resztę octu, cukier i miód. Doprowadź do wrzenia i zalej masę z przyprawami gorącym octem (około 100ml).

5. Wlej ciepłą masę z przyprawami do gotującego się octu i mieszaj aby wyszedł gładki sos. Gotuj przez kilka minut – aby warzywa wytworzyły piękny aromat.

6. Włóż warzywa do gotującego się sosu i doprowadź do wrzenia (warzywa nie mają się ugotować, tylko być wystarczająco gorące aby można było je przełożyć do słoików).

7. Przekładaj warzywa do wysterylizowanych, gorących słoików i zakręcaj natychmiast. Zawekowane słoiki można przechowywać do roku.

Advertisements

Jedna uwaga do wpisu “Picalilli czyli warzywa w occie z przyprawami w słoikach

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s