Królewiec mojej mamy

IMG_6787

Uproszczona wersja królewce do wykonania, placki można upiec wcześniej i przechowywać nawet kilka dni. Przepis na ten królewiec to zaadoptowny przepis mojej mamy. Zrobiłam go tym razem na świąteczną fetę do szkoły mojego syna i muszę się pochwalić, że cieszył się ogromną popularnością i nawet babcia Dylana koleżanki poprosiła mnie o przepis!

Składniki na placki

500g mąki
2 jajka
łyżeczka sody oczyszczonej
1 szklanka cukru
200g masła
3 łyżki miodu
1 łyżka kakao

IMG_6764

1. Przesiej mąkę do dużej miski, dodaj sodę i wymieszaj.

IMG_6766

2. W drugie misce rozbełtaj jajka.

IMG_6763

3. W małym garnku rozpuść masło z miodem i cukrem (nie doprowadzaj do wrzenia tylko rozpuść). Odstaw aby masa wystygła do temperatury pokojowej.

IMG_6767

4. Dodaj jajka i masę maślaną do mąki i dokładnie wymieszaj. Przykryj ściereczką i włóż do lodówki na godzinę.

IMG_6776

5. Podziel ciasto na trzy części i dodaj do jednej kakao i zagnieć na gładkie ciasto

IMG_6778

6. Rozwałkuj każdą część ciasta na kształt kwadratu i nałóż na wyłożoną papierem blaszkę

IMG_6781

Można łatwo załatać jeśli się porwie!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7. Piecz każdy placek w rozgrzanym do 180C piekarniku przez około 20 minut.

Składniki na masę budyniową

1/2L mleka
1/2 szklanki cukru
cukier waniliowy
kostka masła
2 łyżki mąki ziemiaczanej
1.5 łyżki mąki pszennej

1. Odlej pół szklanki mleka i rozpuść mąkę ziemiaczną i pszenną.

2. Resztę mleka doprowadź do wrzenia wraz z cukrem, cukrem waniliowym i masłem.

3. Wlej mleko z mąką do gotującego się mleka i doprowadź do wrzenia. Masa powinna być wystarczająco gęsta. Jeśli nie jest gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut.

4. Gorącą masę wylewaj na jasny placek, połóż na to ciemny i wylewaj masę na ciemy, połóż na to jasny i polej masą czekoladową.

Składniki na polewę czekoladową (przepis z blogu Moje Pasje)

100g masła
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
3 łyżki wody

1. Do garnka wlej wodę i rozpuść w niej cukier (kolejność rozpuszczania poszczególnych składników jest ważna i gwarantuje nam to, iż polewa będzie miała śliczny połysk, a jej poszczególne składniki się nam nie zważą i nie „rozwarstwią”)

2. Następnie dodaj pokrojone na małe kawałeczki masło i rozpuść je.

3. Zdejmij z ognia i wsyp przesiane kakao. Energicznie mieszaj (najlepiej rózgą lub trzepaczką) by powstała gładka, lśniąca polewa. Lekko ostudź i polewaj ciasto.

Advertisements

7 uwag do wpisu “Królewiec mojej mamy

  1. Pingback: Sernik jak puch | Smaczni Przyjaciele

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s