Aromatyczne danie jednogarnkowe z kurczaka

IMG_6822

Wspaniałe danie jednogarnkowe, które jest bardzo smaczne i szybkie do przygotwania. Danie z kuchni marokańskiej, zwykle przygotowane w naczyniu zwanym tagine, ale mi też świetnie wyszło na patelni. Jest dość syte, ale jeśli ktoś ma większy apetyt można podawać z kus kus lub ryżem.

Składniki na 4 porcje

1 łyżeczka oliwy z oliwek
4 średnie piersi kurczaka
1 średnia cebula
1 łyżka Harrisy
2 łyżeczki startego imbiru
1/4 łyżeczki kurkumy
100g suszone śliwki lub daktyle
400g marchewki (Tesco)
500ml bulionu z kurczaka
2 łyżki posiekanej świeżej lub suszonej kolendry (lub natki pietruszki)
40g płatków migdałów

1. Rozgrzej dużą patelnię z oliwą z oliwek.

IMG_6804

2. Dodaj pokrojone na średniej wielkości kawałki piersi kurczaka, obsmażaj każdą stronę przez 2-3 minut na średnim ogniu – nie mieszaj tylko obracaj aby uniknąć ugotowania piersi.

IMG_6806

3. Dodaj cebulę i obsmażaj przez kolejne 2-3 minuty, następnie kurkumę, po jednej minucie imbir, po kolejnej minucie harrisę, morele, marchew i bulion oraz połowę kolendry.

IMG_6807

4. Przykrj i gotuj na małym ogniu przez 30-40 minut.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. Dopraw do smaku, posyp migdałami i pozostałą ilością kolendry.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s