Zupna wariacja na temat ryby po grecku

IMG_6838

Zupna ryba po grecku, bardzo pożywne danie jednogarnkowe. Można ugotować ją również bez ziemniaków i wtedy będzie się nadawała nawet na danie Wigilijne. Dorsza można również oprószyć papryką solą i pieprzem i obsmażyć przed dodaniem do zupy. Przepis to moja interpretacja ryby po grecku. Naprawdę polecam do zrobienia. U nas w tym roku bedzie na pewno gościć na wigilijnym stole.

Składniki na 4-5 porcji

600g dorsza (lub innej białej ryby)
100g cebuli
300g marchwi (Tesco) startej na tarce
150g pietruszki startej na tarce
kilka ziemniaków pokrojonych w drobną kostkę
50ml słodkiej śmietany
2 łyżki oleju
liść laurowy
ziele angielskie
słodka czerwona papryka (Tesco)
odrobina soku z cytryny
1L bulionu z ryby
natka pietruszki świeża lub suszona

1. Zeszklij cebulę na łyżce oleju, dodaj marchew i pietruszkę i podsmażaj przez kilka minut.

2. W międzyczasie do sporego garnka z rybnym bulionem wrzuć pokrojone w kostkę ziemniaki, dodaj liść laurowe i ziele angielskie, gotuj aż ziemniaki trochę się podgotują – około 10 minut.

3. Następnie dodaj podsmażone warzywa i gotuj przez około 15 minut.

4. Rozgrzej odrobinę oleju na patelni, dodaj łyżeczkę papryki, ściągnij potelnię z ognia i mieszaj przez kilkanaście sekund (podsmażenie papryki wydobywa z niej wspaniały aromat, ale trzeba uważać, bo łatwo ją przepalić). Wylej chochelkę zupy na patelnię, wymieszaj i przelej wszystko do gotującego się garnka z zupą.

5. Dopraw do smaku sólą, pieprzem, sokiem z cytryny. Dodaj filety dorsza i gotuj pod przykryciem kolejne 5 minut. Gdy ryba się zetnie, odstaw garnek z ognia i dodaj śmietanę. Następnie posyp zupę pozostałą pietruszką.

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Zupna wariacja na temat ryby po grecku

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s