Wołowina w piwie z ziołowymi pampuszkami i olejem rzepakowym

IMG_6887

Wołowina pieczona w piwie rozpływa się w ustach. Marchewka z odrobiną cukru nadaje wspaniałej słodyczy tej potrawie. Ponieważ jest ona robiona z pampuszkami nie trzeba podawć jej z innymi węglodowanami. Myślę, że jest to potrawa idealna szczególnie, że olej rzepakowy, którego użyłam wspaniale zabarwił cebulkę na złoty kolor. Ponadto olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów Omega-3 i dlatego postanowiłam zastąpić nim oliwę z oliwek, którą zwykle używam do gotowania. Olej rzepakowy jest delikatny w smaku i pozbawiony goryczy, którą oliwa z oliwek się charakteryzuje.
Przepis nieznacznie zmieniony pochodzi z książki „The big book of one pot”.

Składniki na 4 porcje

2 łyżki oleju rzepakowego
2 cebule, pokrojone na cienkie plasterki
8 marchewek, pokrojone na plasterki
4 łyżki mąki pszennej
sól i pieprz
500g wołowiny do duszenia, pokrojonej w kostkę
butelka ciemnego piwa
1 łyżeczka brązowego cukru
2 liście laurowe
1 łyżka posiekanego świeżego tymianku

Składniki na ziołowe pampuszki

115g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
55g smalcu startego na tarce
2 łyżki posiekanej natki pietruszki, oraz dodatkowo do dekoracji
4 łyżki wody

1. Rozgrzej piekarnik do 160C.

IMG_6859

2. Rozgrzej łyżkę oleju rzepakowego na dużej patelni lub naczyniu żaroodpornym. Dodaj cebulę i marchewkę i podsmażaj na średnim ogniu aż cebula zmięknie.

IMG_6860

3. W międzyczasie umieść mąkę, sól i pieprz w woreczku plastikowym.

IMG_6862

4. Dodaj wołowinę do worka, zawiąż u góry i wstrząśnij, aby każdy kawałeczek mięsa pokryty był mąką.

IMG_6865

5. Przenieś usmażoną cebulę i marchewkę na osobny talerz. Rozgrzej łyżkę oleju i dodaj oprószoną mąką wołowinę i obsmażaj często mieszając, aż się mięsko zrumieni.

IMG_6867

6. Przełóż całe mięso, cebulę i marchewkę na patelnię. Wlać piwo, dodaj cukier, liście laurowe i tymianek.

IMG_6868

7. Doprowadź do wrzenia, przykryj i wstaw do nagrzanego piekarnika (jeśli robisz na patelni przelej jej zawartość do żaroodpornego naczynia przed włożeniem do piekarnika) na 1 godzinę i 45 minut.

IMG_6879

8. Na pampuszki przesiej mąkę do miski, dodaj sól i proszek do pieczenia. Dodaj smalec i pietruszkę.

IMG_6884

5. Dodaj tyle wody aby wyszło miękkie ciasto. Wymieszaj całość i formuj w dłoniach małe kulki. Dodaj kuleczki do naczynia z wołowiną i włóż do piekarnika na następne 30 minut.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s