Zupa krem z selera z boczkiem i tymiankiem

IMG_6970
Ta zupka jest niebiańsko smaczna. Nie nadaje się natomiast dla tych, którzy pilnują swojej wagi (chociaż jest ona bardzo syta i dość mała porcja jest niezwykle satysfakcjonująca). Można ominąć dekoracje i w ten sposób zaoszczędzić kilkadziesiąt kalorii 🙂
Przepis pochodzi z BBC food strony internetowej.

Składniki na 4-6 porcji

75g masła
1 cebula, drobno pokrojona w kostkę
50g boczku, drobno pokrojonego w kostkę
2 ząbki czosnku, drobno pokrojone w kostkę
1 por, tylko biała część, drobno pokrojone w talarki
2 gałązki tymianku, tylko liście
700g seler, obranego i pokrojonego na małe kostki
1 litr bulionu z kurczaka
200ml śmietany
sól i biały pieprz

Do dekoracji

4 plasterki pancetta
1 łyżka oleju rzepakowego
10g masła
50g selera obranego i pokrojonego w drobne paseczki
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
2 łyżki śmietany kremówki

1. Rozgrzej dużą głeboką patelnię lub duży rondel, dodaj 25g masła, cebulę i boczek i obsmażaj przez kilka minut, aby cebula zmiękła.

2. Dodaj czosnek, por, seler, tymianek i smaż jeszcze przez minutę, następnie dodaj pokrojony seler.

3. Wlej bulion i doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 10-15 minut, aż seler zmięknie.

4. Przelej zawartość do blendera i zmiksuj. Przelej z powrotem do garnka.

5. Dodaj śmietanę i wmieszaj pozostałe 50g masła (można masło pominąć zupka i tak będzie wspaniała). Dopraw solą i białym pieprzem .

6. Do dekoracji: usmaż panchettę na patelni na brdzo małym ogniu.

7. Podgrzać drugą patelnię, dodaj masło i olej rzepakowy. Dodaj seler i smaż przez 1-2 minut, aż zmięknie a następnie zdejmij z patelni i odsącz na papierze kuchennym.

8. Zupę podawaj udekorowaną śmietaną, usmażoną pancettą i selerem.

IMG_6964

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s