Domowa szynka

IMG_7170

Nie ma to jak szynka przyżądzona we własnej kuchni – bez konserwantów, ulepszaczy a smakuje rewlacyjnie. Do przygotowania tej szynki skusiłam się po oglądaniu wędlin przygotowanych przez Potravel – wyglądały tak zachęcająco, że nie mogłam się opanować. Mój mąż jest w raju, bo on uwielbia takie szyneczki.
Natępnym razem zrobię szynkę pieczoną wg przepisu mojej mamy.

1.20 kg mięsa – szynki lub łopatki

Marynata
4-5 listków laurowych
5-6 ziarenek ziela angielskiego

Po 1 łyżce:
Majeranku
Tymianeku
Ziół prowansalskich
Pieprzu ziołowego
Pieprzu czarnego
Papryki mielonej słodkiej
10 łyżeczek soli

1 łyżka majonezu

1. Do dużego garnka nalej wody tyle aby po włożeniu mięsa, całe je przykryła.

2. Dodaj czubatą łyżkę majonezu i dokładnie wymieszaj tak aby majonez się rozpuścił.

3. W osobnej miseczce wymieszaj wszystkie składniki sypkie. Dodaj do garnka i ponownie zamieszaj. Całość zagotuj i pozostaw do ostygnięcia.

4. Mięso opłucz, dokładnie osusz i zwiąż ciasno nitką. Włóż do zimnej zalewy, zagotuj i od tego momentu gotuj 10 minut. Wyłącz gaz i zostaw mięso w gorącej zalewie na całą noc.

5. Rano ponownie doprowadź do wrzenia i gotuj 10 minut. Wyłączyć gaz i odczekaj kolejne 12 godzin.

6. Wyciągnij szynkę z zalewy i krój w cienkie plastry.

Advertisements

Jedna uwaga do wpisu “Domowa szynka

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s