Jajka

IMG_6749

Jajka – jedna z najbardziej zagorzałych dyskusji dotyczy przechowywania – w lodówce czy nie?
Według artykułu w Daily Mail przedstawiającym wyniki badań, które gazeta zleciła naukowcom nie ma znaczenia gdzie przechowujemy – po dwóch tygodniach przechowywane jajka w różnych temparaturach nie różniły się jakością ani świeżością, więc wydawać by się mogło, że to faktycznie nie ma znaczenia.

Jest jeszcze kwestia salmonelli, jeśli jajka które kupimy będą zarażone salmonellą – pokojowa temperatura pozwoli salmonelli się rozmnożyć natomiast temperatura w lodówce zachamuje proces rozwoju pałeczek.

Kolejna sprawa to jeśli zdecydujemy się na przechowywanie w lodówce to drzwi gdzie zwykle jest umieszczony pojemniczek na jajka to jest najgorsze miejce dla jaj ze względu na ciągłe otwieranie i zamykanie. Białko się zrusza i to rujnuje jego strukturę, ponadto zapachy z lodówki łatwo przedostają się przez skorupę.

Jeśli chodzi o najlepszą konsystencję i smak jajka do gotowania i pieczenia to te przechowywane w temperaturze pokojowej (poniżej 20C) wygrywają. Takie zdanie ma wielu szefów między innymi mój idol Raymond Blanc i ja również się do tego przekonałam. Zauważmy również, że jaja w supermarketach nie są przechowywane w lodówkach.

Ubijanie białka – należy oddzielić białko od żółtka bardzoIMG_7240 ostrożnie, jeśli nawet odrobina żółtka znajdzie się w białku nie będziemy go w stanie ubić. Aby ubite białka były sztywne możemy dodać Cream of Tartar, który pomoże „białkom zostać ubitymi”. Ja od niedawna zaczęłam ten proszek stosować i muszę powiedzieć, że zrobił na mnie wrażenie.

IMG_7251Żółtka – bardzo łatwo zrobić swój domowy majonez. Przepis dodam wkrótce.

Gotowanie – czas powinno się mierzyć od momentu zanurzenia jajka we wrzątku, jajko powinno być w temperaturze pokojowej, woda powinna przykryć wszystkie jajka podczas gotowania. Czas gotowania jajka jest następujący:
– na miękko 5-6 minut,
– na średnio (białko dobrze ścięte a środek żółtka płynny) 7-8 minut,
– na twardo 9-10 minut.
Po wyciągnięciu jajka należy jajka zanurzyć w zimnej wodzie, aby zachamować proces gotowania – inaczej możliwe jest, że zamiast jajka na średnio skończymy z jajkiem na twardo. Oczywiście dokładny czas zależy od wielkości jajka.IMG_7233

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s