Prosty i niesamowicie smaczny majonez

IMG_7251

Pamiętam moja babcia zawsze robiła majonez, bo miała swoje kury czyli świeże jajka, a w sklepie majonezu nie można było dostać. Sama odważyłam się zrobić swój majonez dość niedawno – jak zaczęłam zwracać uwagę na etykiety i listy składników na produktach kupowanych w sklepie.


Ilość majonezu, który robię jest niewielka (ok 250ml) ponieważ nie należy go dłużej przechowywać niż tydzien w lodówce. Potrzeba go mniej niż tego sklepowego, bo ma bardziej intensywny smak i wg mnie świetnie zastępuje smarowidło, jest w nim wystarczająca zawartość tłuszczu 🙂 .

Nie polecam stosowania oliwy z oliwek gdyż majonez będzie wtedy zbyt gorzki – sama wypróbowałam! Jeśli wyjdzie za gęstu można dodać łyżkę wrzącej wody i dobrze wymieszać.

Składniki na mały słoiczek

100ml oleju rzepakowego
100ml oleju słonecznikowego
1 żółtko
1 łyżka musztardy sarepskiej
sok z cytryny (z półówki)
odrobina cukru
szczypta soli i pieprzu

1. Przełóż wszysktkie składniki oprócz oleju do miski i miksuj używając miksera lub trzepaczki na gładką masę. Można również użyć robota kuchennego – będzie wygodniej.

2. Wlewaj olej bardzo powoli lub dodawaj po łyżce ciągle miksując (cały proces powinnien zająć około 8 minut).

3. Dopraw do smaku i przełóż do wysterylizowanego słoiczka.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s