Rosół z resztek pieczonego kurczaka

IMG_7276

Moja teściowa zawsze gotuje bulion czy też rosół z resztek pieczonego kurczaka i wykorzystuje to jako bazę do zup i sosów. Nie marnujemy wtedy żadnej nawet najmniejszej części kurczaka, bo kości musielibyśmy wyrzucić a w ten sposób jeszcze je wykorzystamy na aromatyczną bazę do zupy (u mnie ogórkowa dzisiaj).

Nie trzeba martwić się o zbieranie szumowiny i cały proces zajmuje około 45 minut plus ostudzenie. Moja teściowa przelewa sobie ten bulion w słoiczki i zamraża (tak tak zamraża bulion w słoiczkach 🙂 ).

Składniki:

resztki z upieczonego kurczaka – kości i skóra
2 marchewki
2 kawałek selera
1 cebula
liść laurowy
ziele angielskie
wrząca woda

1. Włóż wszystkie składniki do garnka, zalej wrzątkiem, przykryj i gotuj 45 minut.

2. Przypraw do smaku (często mój kurczak przygotowany do pieczenia jest dobrze przyprawiony dlatego swój rosół wolę doprawić po ugotowaniu aby nie okazał się przesolony).

3. Pozostaw do ostygnięcia pod przykryciem, po czym przecedź przez sitko i gotowe.IMG_7269

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s