Kwasówka

IMG_7395

To jest troszkę wzbogacona wersja kujawskiej kwasówki. Zupa kwasówka zwana także kwasem czy kwaskówką pochodzi z rejonu kujawskiego. Dawniej gospodynie domowe nie lubiły marnować żadnego jedzenia a że kapusty kisiło się mnóstwo musiały zrobić użytek z kwasu z kiszonej kapusty i tak to powstała kwasówka. My Polacy lubujemy się w kwaśnych potrawach a to jest bardzo łatwa i kwaśna zupka, która najlepiej smakuje dzień po przygotowaniu.

Mój sposób przygotowania różni się od tych orginalnych, ponieważ ja nie miałam dostępu do kwasu z kiszonej kapusty tylko mogłam kupić słoik kiszonej kapusty a kwasu w niej nie było zbyt dużo (taka zmodernizowana wersja tej zupki).

Aha, jeszcze jedna sprawa – ta zupa (bez dodatku grzybów i soczewicy) świetnie nadaje się na leczenie kaca! Szklaneczka ciepłej zupki dzień po imprezie zdziała cuda.

Składniki na 4-6 porcji

100g grzybów suszonych
1 litr rosołu
1 litrowy słoik kiszonej kapusty
150ml śmietany
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
cukier i sól do smaku
ugotowana żółta soczewica

1. Ugotuj grzyby w litrze wody – około 20 minut. Wyciągnij grzyby łyżką cedzakową i po ostygnięciu pokrój w plasterki. Zachowaj grzyby i wywar na później.

2. Wyłóż kapustę do dużego garnka, zalej rosołem i gotuj przez około 10 minut. Odcedź kapustę i odstaw do ostygnięcia. Po czym wyciśnij kapustę aby wszystkie soki znalazły się w wywarze.

3. Połącz wywar z grzybów i kapusty, i doprowadź do wrzenia.

4. Zrób jasną zasmażkę z masła i mąki. Wlej kilka chochelek wrzącego wywaru do zasmażki a następnie zasmażkę z powrotem do wywaru.

5. Dodaj grzyby i soczewicę do wywaru. Dodaj kilka chochelek zupy do śmietany, aby smaki się poznały i wlej do zupy.

6. Dopraw solą i cukrem do smaku.

Advertisements

3 uwagi do wpisu “Kwasówka

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s